Ομιλία Προέδρου Κρητών Λαυρίου Χρήστου Τηλαβερίδη.

20150718_214739

Κύριε.Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι.

Σας καλωσορίζω και εγώ με την σειρά μου στην αποψινή μας εκδήλωση. Μια εκδήλωση που φέρνει κοντά δυο πολιτισμούς τόσο ξεχωριστούς με τόσα όμως κοινά στοιχεία.

Κρήτη και Πόντος. Αυτές οι δυο περιοχές του Ελληνισμού συνδέονται με δεσμούς που έχουν ρίζες βαθιές και κρατούν παραπάνω από 10 αιώνες. Πρόκειται για δεσμούς άμεσης φυλετικής καταγωγής. Η αρχή αυτής της μακρόχρονης σχέσης, η οποία διατηρείται έως σήμερα, συναντάται κατά τον εποικισμό της Κρήτης ,στα χρόνια του Νικηφόρου Φωκά, με σκοπό να ενισχυθεί το νησί με χριστιανικό πληθυσμό, ύστερα από τον εξισλαμισμό που επέβαλαν οι κατακτητές στο νησί. Πέρα όμως από τα ιστορικά γεγονότα που ενώνουν τους δυο αυτούς λαούς, υπάρχει πραγματική αγάπη μεταξύ τους.

Οι Πόντιοι και οι Κρητικοί είναι λαοί περήφανοι. Που έχουν συναισθήματα κοινά σε ότι αφορά την προσήλωση στην παράδοση, την περηφάνια για την καταγωγή τους και το χρέος να διασώσουν αναλλοίωτα στο πέρασμα των χρόνων τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας τους από γενιά σε γενιά.

Ακόμα οι ομοιότητές είναι αναμφισβήτητες σε σχέση με τη γλώσσα, την παράδοση, την φιλοξενία, την ενδυμασία, τη μουσική, τη λύρα, τον χορό και το γλέντι.

Η αποψινή εκδήλωση είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για εμένα προσωπικά. Γιατί σήμερα τα δύο αίματα που συνυπάρχουν στο σώμα μου το Ποντιακό και το Κρητικό χωρίζουν, ξανασμίγουν, χορεύουν και τραγουδούν στους σκοπούς που με μεγάλωσαν. Η μητέρα μου Κρητικιά και ο πατέρας μου Πόντιος καθώς και οι παππούδες μας, προσπάθησαν να μεγαλώσουν εμένα και τα αδέλφια μου με τις κουλτούρες και των δύο λαών και δεν ήταν δύσκολο τελικά, γιατί πραγματικά έχουν τόσα κοινά!

Θα ήθελα λοιπόν απόψε να μου επιτρέψετε να αφιερώσω την εκδήλωση αυτή στους παππούδες και στις γιαγιάδες μου. Στους γονείς του πατέρα μου τον Χρήστο και την Αντιγόνη που μας βλέπουν από ψηλά και στους γονείς της μητέρας μου τον Νίκο και την Σεβαστή που βρίσκονται μαζί μας εδώ σήμερα.

Εύχομαι να περάσουμε μια όμορφη βραδιά και έτσι πάντα με αγάπη να ανταμώνουμε.

Advertisements

One comment on “Ομιλία Προέδρου Κρητών Λαυρίου Χρήστου Τηλαβερίδη.

  1. Παράθεμα: Πόντος και Κρήτη. «Όταν οι λύρες ταξιδεύουν» | Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s